Nieuws
Laatste nieuws:

Moties over windturbines en Gein in Raad Ronde Venen en in Provincie Noord – Holland

Op 1 oktober nam de gemeenteraad van de Ronde Venen een motie ter bescherming van het Geingebied aan. Op 5 oktober namen de Staten Noord Holland ook een motie aan.

Lees verder bij Spaar het Gein....  

en hier....  

Hoe de gemeente draagvlak wil creëren met zonenwindkaart.nl

Medio september lanceerde de Gemeente de Ronde Venen zonenwindkaart.nl, een interactieve enquête waar de burger kan aangeven waar zonnevelden en windturbines kunnen worden geplaatst. Er is veel onduidelijkheid hoe de gemeente de gegevens van de enquête gaat interpreteren en mee gaat nemen in de besluitvorming.

Lees verder....  

Kiki Hagen krijgt petitie uitgereikt - 21 september 2020

Maandagmiddag 21 september bij de Oostzijdse molen. Maarten van Dijk overhandigt Wethouder Kiki Hagen de voorlopige tussenstand van de petitie 'Géén megawindmolens in 't Gein! Stem vóór behoud van een uniek natuur- en cultuurlandschap'. De tussenstand staat op 4424 ondertekenaars. Op naar de 5000!

Foto....  

Geslaagd bezoek van mensen uit de politiek aan het Gein - 10 september 2020

Statenleden van de provincies Noord Holland en Utrecht, en raadsleden en vertegenwoordigers van de gemeenten de Ronde Venen, Weesp, Amsterdam Zuidoost en Gooise meren waren bij elkaar in het Gein gebied voor een wandeling van Anne Haen naar de Oostzijdse molen.

Lees verder....  

Gemeenten moeten kunnen beslissen over de RES

Het rijk zegt: laat de provincies beslissen hoe het energieprobleem op te lossen. De provincies laten dit door de gemeenten oplossen. En de gemeenten? Kunnen die nog "nee" zeggen bij de door de RES voorgekookte plannen? Of mogen ze alleen nog maar bij het kruisje tekenen? In : "door de strot geduwd" vertelt Professor Douwe Jan Elsinga hoe hij erover denkt. Lees ook de notitie van de professor: regionale energietransitie zonder wettelijke basis.

Verslag Ronde Venen raadsvergadering 1 juli 2020

De raadsvergadering van de Ronde Venen van 1 juli had voor ons Geinliefhebbers een teleurstellend resultaat: het Geingebied wordt in deze fase niet als zoekgebied voor industriële windmolens uitgesloten. De beslissing daarover moet wachten.

Lees verder....  

6 bewoners laten het Geinlandschap zien en vertellen erover

Opgenomen in februari 2020, maar nu voor het eerst gepubliceerd: boer Gijsbert, molenaar Maarten van Dijk, kunstschilder Jan van Kempen, verduurzamer Dommanschet, en nog twee mensen laten het Geinlandschap zien en vertellen erover

Bekijk op Youtube....

In de media:

AT5 - 2 oktober 2020

Geen megawindmolens op de grens van Zuidoost: 'Champagne en taart vanavond'

Goed nieuws voor bewoners uit Zuidoost die geen zin hadden in een stel windmolens in hun achtertuin. Buurgemeente De Ronde Venen overwoog om vier of vijf windmolens op de grens van hun gemeente en Amsterdam te zetten, maar stuitte op veel tegenstand van omwonenden.

Lees verder....  

NRC - 25 september 2020

Maakt u zich geen zorgen. Maar er komen wel windmolens achter uw huis

De transitie naar duurzame energie vereist méér windmolens in heel Nederland. Waar komen ze en hoe verloopt de besluitvorming? Weinig democratisch, blijkt uit de plannen voor windmolens bij een schilderachtig riviertje in Abcoude.

Lees verder....  

NRC Podcast....  

Volkskrant - 25 september 2020

Ruzie om megawindmolens is een splijtzwam in Abcoude

Overal in het land vinden verhitte discussies plaats over windmolens en zonnepanelen, vanwege de Regionale Energiestrategie (RES), die een begin moet zijn van de uitvoering van het Klimaatakkoord. In Abcoude ontaarden die discussies soms in gescheld, verwijten en verdachtmakingen.

Lees verder....  

De Groene Venen - 24 september 2020

Gemeente kiest voor windmolens en zonnevelden. 

Duurzaamheidswethouder Kiki Hagen heeft afgelopen maandag een petitie met 4424 handtekeningen in ontvangst genomen van Spaar het Gein en Stop windturbines in Geingebied.

Lees verder....  

Parool - 21 september 2020

Gein-omwonenden maken bezwaar tegen windmolens – uit voorzorg

In Zuidoost en Abcoude is veel bezorgdheid over de mogelijkheid dat er windmolens komen rond rivier het Gein. Kritische omwonenden overhandigden maandagmiddag 4420 handtekeningen aan wethouder Kiki Hagen (Milieu) van gemeente De Ronde Venen.

Lees verder....  

Volkskrant en Telegraaf - 10 september 2020

Uitspraak EU-hof opsteker voor tegenstanders van windmolenparken

Zowel de Volkskrant als de Telegraaf reageren op een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie en de mogelijke gevolgen voor windmolen parken.

  

Bijlmer en Meer - 4 september 2020

Actiegroep stop windturbines in het Geingebied attendeert bewoners op online game....

De bewoners uit het Geingebied geloofden hun oren niet toen ze geconfronteerd werden met de plannen van buurgemeente de Ronde Venenen producent Windunie.....

Lees verder....  

De Groene Venen - 24 juli 2020

Gemeente kiest voor windmolens en zonnevelden. 

De gemeente de Ronde Venen wil uiterlijk in 2040 klimaatneutraal zijn ......

..... maar deskundigen, belanghebbenden, milieuorganisaties en actiegroepen verschillen ernstig van mening wat dan de beste alternatieven zijn.

Lees verder (pagina 5)....  

Trouw - 7 juli 2020

Windmolens zijn wél een gevaar voor kwetsbare vogelpopulaties...

Kwetsbare vogelpopulaties kunnen zelfs 1 procent extra sterfte door aanvaringen met windmolens niet aan, zeggen Wageningse onderzoekers. Dat is koren op de molen van bezwaarmakers tegen windparken.

Lees verder....  

DTV Nieuws - 20 januari 2020

Windmolens: "Vanaf windkracht vijf is het hier een oorlogsgebied"

“Vanaf windkracht vijf is het hier een oorlogsgebied, dan lijkt het wel of er continu straaljagers overvliegen.”

Lees verder....  

Voor meer nieuws kunt u ook terecht bij Nieuws van Spaar het Gein en Nieuws bij netvouz, onze referentie database.